Riel is 'opgeschoond' voor de zomer

(Verschenen in De Stratummer, 31 mei 2002)

'Opschonen' in Eindhoven of 'opzomeren' in Rotterdam. Bewoners en gemeente gaan samen aan de slag met een lenteschoonmaak voor de buurt. In Stratum wordt dit jaar alleen in Riel aan grote schoonmaak gedaan.

Buurtvereniging Riel organiseert wel drie (!) keer per jaar een opschoondag voor de straten, bermen en omgeving van dit schilderachtig stukje Stratum. Steeds weer ligt er zwerfvuil. Doorgaand fietsverkeer zorgt voor allerlei rommel en medestadsbewoners laten er illegaal, soms grote hoeveelheden afval achter.
Penningmeester Seykens: "Dan wordt er gebeld en is de gemeente er meestal snel bij om de rommel op te halen. Maar al die kleine troep blijft liggen en die ruimen we dus zelf maar op. Iedereen die tijd heeft, ruimt mee. Dan zie je de mensen weer een keer en leer je ook de nieuwe bewoners kennen. Het is dus ook een gezellige dag met koffie in de schuur van Jan van Rooy, een van de ouderen hier."

Rondom de Heistraat

Riel is een klein en overzichtelijk en blijft door dit initiatief schoon, maar voor andere Stratumse buurten is dat niet het geval. Overal wordt geklaagd over zwerfvuil, van vuilniszakken tot complete bankstellen. Zoals in de Heidestraat e.o. Daar organiseerde het buurtpreventieteam twee keer een opschoondag. Bedoeld om de achterpaden op te ruimen en wat kleine rommel uit de schuur mee te nemen. Wout Nordt, hoofdcoördinator van het team: "De eerste keer was het ook goed te doen. We waren met dertig man van tien tot drie bezig. Maar de tweede keer leek het alsof iedereen zijn boeltje had opgespaard. Tot 's avonds acht uur was het zwoegen en tegen de klok inwerken. De gemeente had het goed voor elkaar, genoeg mensen en wagens, maar een groot deel van de bewoners hier heeft het af laten weten. Wat er niet allemaal buiten stond? Maar ze hielpen zelf niet mee! Gekkenwerk, was het! Dus wij organiseren zelf geen opschoondag meer, jammer hoor."

In de Iriswijk

Eenzelfde ervaring heeft het buurtpreventieteam in de Iriswijk. Hoofdcoördinator Jan van Hal: "Zo'n actie is twee keer erg goed gegaan. We maakten de achterpaden en alle vergeten hoekjes schoon. De gemeente kwam met de chemo-kar en een oud ijzerwagen, dus een beetje troep kon je wel kwijt. We waren met wel veertig man en iedereen hielp mee. De laatste keer was het slecht weer en kwamen er nog geen tien vrijwilligers opdagen en toen stond de hele buurt bomvol. Het is een makkelijke manier om van je grofvuil af te komen. Maar zo bedoelden wij het toch niet. Dat was dus niet zo'n gezellige ervaring en hier hebben we dan ook voorlopig geen opschoondag meer gepland."

De 'politiek'

Tja, waar gaat het nu om? Om goede initiatieven die niet door de 'politiek' maar door ons mensen zelf niet voor herhaling vatbaar blijken. Dus moetsen we maar niet eens beginnen met letterlijk ons eigen stoepje te vegen? Wie weet, zijn dan al een heleboel problemen opgelost. Als de gemeente dan de rest op orde houdt, komt alles misschien weer goed...