Fietsroute langs opengestelde boerderijen

Open Monumentendag in teken van boerenbouw

(Verschenen in Eindhoven Dichterbij, augustus/september 2003)

De Open Monumentendag 2003 op zondag 14 september staat in het teken van Boerenbouw. De landelijke dag sluit hiermee aan bij het Jaar van de Boerderij, dat aandacht vraagt voor het behoud van historische boerderijen. Ook Eindhoven doet me aan de Open Monumentendag, onder andere met een fietsroute langs boerderijen waarvan er tenminste vier zijn opengesteld.

Riel 14
Riel 14 is een van de boerderijen die te bezichtigen zijn tijdens de Open Monumentendag
(Foto: gemeente Eindhoven, Arnoud Wakkerman)

Een van de boerderijen is de Genneper Hoeve in de Genneper Parken die nu ruim een jaar in bedrijf is. Het eerste jaar trok deze ecologische boerderij aan het Tongelreeppad 1, compleet met eigen kaasmakerij, zo'n 20.000 bezoekers. De andere boerderijen die 14 september geopend zijn, liggen aan Riel 14, 't Hofke 13 en de Doolstraat 7.

Andere activiteiten

In de Genneper Parken is nog meer te beleven tijdens de Open Monumentendag. In het Milieu Eucatie Centrum is een tentoonstelling te zien over boerenbouw. Voorlopers van de bestaande boerderijen zijn te bewonderen in het Historisch Openluchtmuseum. Ook is de Genneper Watermolen geopend voor publiek evenals de Collse watermolen in Tongelre. Tenslotte heeft Museum Kempenlnd de expositie 'Tussen de boeren van het platteland' ingericht.

De genoemde fietsroute is verkrijgbar vanaf 8 september bij het VVV-kantoor, het Informaticentrum in het Stadskantoor en het Milieu Educatie Centrum. Meer informatie over de Open Monumentendag vindt u op www.openmonumentendag.nl