Rieten kap taboe voor nieuwe huizen in Putten

Door Jules Hezemans
(Verschenen in Eindhovens Dagblad, 24 augustus 2004)

Rieten kap: mag niet. Een tweede verdieping: niet toegestaan. Een tuinhek: taboe. Wie een perceel grond wil kopen voor zijn droomhuis in het nieuwe woongebied Putten in het zuidoosten van het Eindhovense stadsdeel Stratum – vraagprijs twee tot vijf ton exclusief btw – kan maar beter rekening houden met strenge bouweisen. Die zijn opgesomd in het beeldkwaliteitsplan voor Putten, dat ligt in de hoek van de Puttensedreef en de Rielsedijk.

Dit plan ligt vanaf morgen vier weken lang voor inspraak ter inzage bij de gemeente Eindhoven. Als de gemeenteraad in november instemt met dit plan, kan de gemeente beginnen met de verkoop van de kavels.

Buurtschap

Er is ooit al een buurtschap Putten geweest op het terrein waar de gemeente 63 bouwkavels van 600 tot 1400 vierkante meter gaat uitgeven. Daarvan is tegenwoordig nauwelijks iets terug te vinden. Putten ligt op de overgang van het stedelijke naar het landelijke gebied, en nabij het gehucht Riel.

Dat is de reden dat de gemeente strak de hand wil houden aan wat hier straks wordt neergezet. Een bonte mengeling huizen van buitenissige architectuur is zo ongeveer het laatste dat de gemeente voor ogen heeft. In het beeldkwaliteitsplan, dat naast het bestemmingsplan de regels voor de bouwers aangeeft, meldt de gemeente dat is gekozen om het nieuwe Putten ’de sfeer van een tuindorp te geven’: een duidelijke eenheid, ruime kavels en een groene uitstraling.

Dat wil de gemeente bereiken door ’een aantal spelregels’, zoals zij het zelf noemt in het plan: „Het is niet de bedoeling dat alle woningen identiek aan elkaar zijn, maar dat een aantal kenmerkende elementen in de woningontwerpen terugkomt.“

Boerderij-achtig

De voorbeeldfoto’s in hetplan wijzen erop dat er allemaal boerderij-achtige huizen moeten komen. De hoofdregels zijn onder meer dat het gebouw precies zes meter van de weg ligt en wordt gebouwd van rode tot donkerbruine bakstenen. „Heldere kleuren zoals wit en geel zijn uitgesloten“, meldt het plan expliciet. Verder dient er een gelijkbenig zadeldak te komen. Dat is een dak dat aan beide zijden even lang is, en als een zadel over het huis ligt. De dakpannen – riet, bitumen en andere materialen zijn taboe – dienen grijs tot zwart te zijn.

Een dakkapel mag wel, mits bescheiden van schaal, evenals een erker. Schuttingen zijn ook al niet toegestaan, wel een erfafscheiding van planten zoals beuken en hulst.