Angie (11 jaar) met eigen creatie op Ladiesday

Allerleukst is zélf een hoed maken

(Verschenen in Eigenwijzer van Eindhovens Dagblad, 24 augustus 2004)

Op de hoedenparade -officieel Ladiesday genoemd- tijdens het Concours Hippique in Eindhoven komen elk jaar veel dames af die het leuk vinden om van top tot teen prachtig aangekleed goede sier te maken. Daar hoort een hoed bij. Maar de laatste jaren grijpen ook steeds meer meiden de gelegenheid aan om zich eens extra mooi op te doffen. Angie Weibel (11) uit Eindhoven bijvoorbeeld was vorige week met een indrukwekkende zelfgemaakte hoed op het hippisch terrein en kreeg daar heel wat vragen en opmerkingen over haar creatie.


De weelderige creatie van Angie: een zware, maar aangename last. (Foto: Jurrian Balke)

Ladiesday was voor Angie echt een dagje samen met haar moeder. Een week lang hebben ze gewerkt om allebei met iets bijzonders voor de dag te kunnen komen. Het idee voor haar hoed -een schitterende met bloemen versierde creatie- kwam van haarzelf. "We hadden pas op school geleerd hoe we bloemen van servetten moesten maken. Daar ben ik dus mee aan de slag gegaan."

Op haar hoed prijken niet minder dan 24 net echt lijkende bloemen en daar is Angie uren mee bezig geweest. Maar daarmee was ze er nog niet, want het geheel moest natuurlijk ook nog degelijk in elkaar gezet worden. Voor de basis heeft Angie een oude cap gebruikt. Ze is namelijk ook een verwoed paardrijdster. Maar omdat een cap weliswaar bij een concours past, maar niet bij een hoedenparade, nam ze een oude supportersparaplu. Knaloranje was die aanvankelijk, maar die was snel groen geschilderd." Ik heb toen de plu over de cap geschoven en aan de onderkant nepbladeren vastgemaakt. Toen moetsen de bloemen er nog op. In eerste instantie had ik de bloemen er op genaaid, maar toen zag je weer niet dat het allemaal bloemen waren", vervolgt Angie. "Alles moest dus weer worden losgemaakt en uiteindelijk heb ik ze met ijzerdraad tussen de bladeren geschoven. Toen kwam mijn moeder met het idee een cape te maken. Dat kon er toen ook nog wel even bij."

Aan al het werk hebben moeder en dochter veel plezier beleefd. Helemaal in stijl lieten ze zich door vader en broertje van Angie bij de hoofdingang afzetten. Angie: "Dat was best spannend, want iedereen keek toen we uitstapten en op dat moment waren we de enigen daar in de buurt met een hoed. Ik was eerst bang dat ik voor schut liep, maar er zijn heel veel mensen op me af gekomen die vroegen hoe ik het gedaan heb. Dat is heel erg leuk." Angie zit even op een bankje uit te blazen. Want behalve het werk dat ze aan haar creatie heeft gehad, moet ze de hoed natuurlijk ook óphouden. En die is erg zwaar! Maar ze geniet volop van de middag met haar moeder. "Gezellig rondlopen, naar de springwedstrijden kijken, naar de paardenspullen en we hebben ook al een workshop ´hoeden maken´ gezien. Het allerleukste van deze dag? Dat was toch om zelf een hoed te maken. Maar in alle eerlijkheid .. over een paar jaar hoop ik hier zelf te rijden. Want paarden zijn echt mijn lievelingsdieren en springen is het allerleukst."