'Je mag hier alles, ook lanterfanten'

door Rob Burg. woensdag 4 juni 2008

EINDHOVEN - Op zorgboerderij Stal De Groof heerst een adembenemende rust.


Vera de Groof en Sanne Verhoeven op de zorgboerderij. (Foto Kees Martens)

Vogeltjes kwinkeleren er lustig op los, in de wei is het hoefgetrappel van een jong veulentje te horen. Even verderop roert iemand in zijn kopje koffie. Verder is het hier aangenaam stil.

In een schuur van de zorgboerderij in het Eindhovense gehucht Riel is Mark van Gool druk aan het werk. De jonge Eindhovenaar verft metalen balken groen. Ze zijn bedoeld voor een stapmolen voor de paarden van Stal De Groof. Mark is hier op advies van de reclassering. "Door omstandigheden thuis kan ik geen werk of scholing krijgen. Het gaat niet zo soepel in mijn leven." Wat de kracht is van Stal De Groof? "De mensen. Gezellige mensen is het halve werk. Ik ben hier nu net een week en zit al veel lekkerder in mijn vel."

Ook Mieke Leenders heeft het prima naar haar zin op Riel. De nog jonge, dementerende vrouw mag graag wat werken in de tuin. "Ik vind het heerlijk", zegt de Eindhovense. "Het geeft lucht in mijn hoofd."

Toen Vera de Groof (33) vorig jaar zag hoe haar oom, herstellende van een herseninfarct, spontaan plantjes water ging geven en daar zichtbaar plezier aan beleefde, ontstond bij de Eindhovense het idee om het paardenpension annex de fokkerij van haar vader te combineren met een zorgboerderij. Sanne Verhoeven (29), die haar sporen verdiende in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en psychiatrische patiŽnten, vond het een 'superleuke kans' om met haar schoonzus te gaan samenwerken. "Het is zo heerlijk hier. Alsof ik elke dag vakantie heb."

Op de zorgboerderij kunnen dagelijks een tiental mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, dementerenden of mensen met een psychiatrische achtergrond aan de slag. Ook stuurt de reclassering jongeren met problemen soms door naar Stal De Groof. Mensen kunnen de zorg inkopen door gebruik te maken van hun persoonsgebonden budget.

"Je kunt hier van alles", zegt Verhoeven. "Ook lanterfanten, als je dat wilt. We hebben ook wel eens groepen die alleen komen om gezellig koffie te drinken. Verder kun je werken in de bloementuin, de moestuin, de stallen uitmesten, dieren voeren, paarden in de wei zetten, werken in de kantine. Je kunt het zo gek niet bedenken, het maakt hier niet uit wat je doet. Laatst was er iemand die zei dat hij het leuk vond om te koken. Dus gaan we binnenkort een oven aanschaffen."

De Groof: "Ons belangrijkste doel is dat mensen zich hier prettig voelen."

Verhoeven en De Groof willen graag niet te groot groeien, hoewel er nog ruimte is voor extra klantjes. "Wij willen het graag goed doen."

Stal De Groof houdt zaterdag 21 juni 2008 een open dag.