Wandelingen door Gijzenrooi

Winter | Lente | Zomer | Herfst

Winter

De sneeuw ligt in een dik pak op de akkers, de weiden, de struiken, de bomen en de boerderijen. Wandelend van Rutten naar Riel krom je je rug tegen de oostenwind die vrij uit over de "bolle akkers" waait, hele vlagen stuifsneeuw met zich meevoerend. Diep weggedoken in mijn winterjas trek ik bij iedere stap mijn laarzen uit de dikke laag sneeuw. Voor mij liggen de al bijna dichtgewaaide sporen van een voorganger en een vers spoor van een zo juist opgeschrikte haas, die met sprongen van minstens een meter lang voor mij is weggevlucht. Door de grijze lucht zwalkt een grote troep kraaien en roeken.

De sprietjes van de laat in het najaar gezaaide winterrogge steken nog juist boven de sneeuw uit. De wandelaar voelt zich klein en nietig in dit weidse landschap. De boeren, die in andere seizoenen hun bezigheden op het land hebben, laten zich niet meer zien. Alleen een paar ponies staan met hun staart naar de wind stil in de kou.

Het in warmer dagen zwarte weggetje van Riel naar Tivoli is evenals de rest van het landschap wit. Langs dit weggetje is tegen de hoger liggende akker de sneeuw in prachtige vormen opgewaaid. De lucht is vervuld van het kale geluid dat veroorzaakt wordt door de wind in de kale eiken. Zo sterk is de wind dat het geluid van het hier altijd wel hoorbare verkeerslawaai van de Geldropseweg, de E3 en de E9 wordt overstemd.

Vooral als de sneeuw pas gevallen is kan een wandeling door de sneeuw veel informatie geven over wat er zich in de bosjes en in de velden aan levende wezens ophoudt. De meeste sporen zijn afkomstig van konijntjes die veel werk zullen hebben om met het schaars aanwezige voedsel in leven te blijven. Ook patrijzensporen zijn haast overal in Gijzenrooi wel te vinden. De fazant komt in mindere mate voor, meest in de omgeving van de Zegge. Eén keer heb ik ook de prenten van een ree in de sneeuw zien staan. Als de sneeuw dun en een beetje vochtig is staan er soms ook heel fijntjes de sporen van een muis in afgedrukt. Het is erg leuk om met behulp van een dierensporengids (bijv. Elseviers Dierensporengids) te ontdekken welke dieren er vooral in de nacht en de vroege morgen door de sneeuw hebben gelopen.

In de dikke sneeuw die er nu ligt en die door de felle kou poederachtig is, blijft vooral bij harde wind van de sporen niet veel over. Richt daarom de blik maar verder weg op de fijne silouetten van de bomen tegen de grijze lucht en op de afwisselende horizon van het ook in dit barre jaargetijde mooie kleinschalige Brabantse landschap waar de sneeuw wit blijft en nog niet onder de wielen van het moderne verkeer wordt vermalen tot een vieze modderige pap.

Tekst: P. v. Beek, uit "Gijzenrooi, houw 't groen"

Overzicht | Lente >>