Buurtkrant: ‘Het (be)leven op Riel en de Rielsedijk’

Iedere twee maanden informatie en nieuws voor iedereen die woont op Riel en Rielsedijk.

Oplage: 45
Jaargang: 1
Jaar: 2007
Nummer: 5
Maanden: november / december
Postadres: Rielsedijk 61, 5645 KB Eindhoven.
Redactie: Gerrit Nolde.Digitaal aanleveren van kopie, via e-mail: buurtkrant.de.parel@kpnplanet.nl
Ingezonden stukken op papier kunnen in de brievenbus worden gedaan.
Voorwaarden plaatsen ingezonden stukken zie buurtkrant 1 (april 2007) op de site.
De buurtkrant is bedoeld voor alle bewoners van Rielsedijk, Riel en een deel van de Geldropseweg.

Commentaar redacteur

Het eerste jaar van een buurtkrant voor Riel en Rielsedijk is voorbij. Op naar het volgende.
Allereerst iedereen de beste wensen voor 2008. We gaan na het feestvieren het nieuwe jaar in. Gaan we dit jaar onze goede voornemens na komen?

Voor het aanleveren van digitale post voor de buurkrant is het e-mail adres veranderd. Het nieuwe e-mail adres is voortaan: buurtkrant.de.parel@kpnplanet.nl.
Het oude adres is nog wel in gebruik, maar is privé. Dit nieuwe e-mail adres is in gebruik genomen om verwarring te voorkomen. De administratie van de gegevens bij een eigen digitale postbus en het archiveren daarvan is makkelijker.

Kapel op Riel, stand van zaken!


Vooraanzicht van de kapel.

Begroting gereed: tekort t.o.v. budget gemeente. Daarom (meer) werk aan de kapel nodig!


Tegeltableau met afbeelding van Maria.

Nog (meer) nodig:

Realisatie kapel februari-april?
In gebruik meimaand 2008?

Werk (mee) aan de Kapel!Herhaalde oproep voor coördinator Buurtveiligheid

De oproep in de vorige nieuwsbrief heeft nog niet tot resultaat geleid. Nog steeds is een (deel)taak van Henri Adriaans niet ingevuld. Daarom een herhaling:

Welke inwoner van Riel is bereid de rol van Coördinator Buurtveiligheid te vervullen? Hij/Zij treedt op als meldpunt voor onveilige zaken op Riel en onderhoudt contact met de politie (m.n. de Buurtbrigadier) en de gemeente over de buurtveiligheid.

Graag melden bij een van de bestuursleden (Gerard van Gastel, Wilbert Gooskens of Dirk-Jan Horrevorts).

Bestemmingsplannen

Op woensdag 19 september 2007 stond in ‘Groot Eindhoven’ dat er inspraak mogelijk was voor: ‘2e herziening 4e uitwerking bestemmingsplan Gijzenrooi’. Tot 1 november kon op het plan door belanghebbenden schriftelijk worden gereageerd bij de directeur van de dienst Stedelijke Ontwikkeling en Beheer, Postbus 998, 5600 AZ Eindhoven.
Er is nog geen actueel nieuws.

Nieuws

Het onderstaande bericht ontving ik van de archeologische dienst die het onderzoek op het oude kwekerij-tuincentrum hebben gedaan. Als iemand wil of kan helpen neem dan contact op met het onderstaande adres.
Ik heb een paar (oud)bewoners van Riel en Rielsedijk genoemd, dus als diegene al contact met Michiel van der Weele heeft gehad, dan hoeft die niet meer te reageren.

Beste Gerrit,

Als ik me goed herinner, heb je mij eens verteld over een baksteenfabriek die in de nabije omgeving van je woonhuis (op Daf terrein?) moet hebben gestaan. Nu ben ik zelf op zoek geweest naar informatie hierover, maar kan helaas niets vinden. Kan jij me misschien verder helpen. Het zou namelijk leuk zijn als de ‘leemwinningskuilen’ gekoppeld kunnen worden aan de fabricage van bakstenen in de buurt.

Groeten,

Michiel van der Weele; Stichting ArcheoService; Deken van Somerenstraat 6; 5611 KX Eindhoven
Telefoon: 040-2440277; E-mail: archeo.service@worldonline.nl

Wie was die aardige mevrouw?

Dolblij was Gregoor toen hij op 12 november zijn roofvogel weer terug had. De buizerd was ontsnapt maar dankzij de hulp van verschillende buurtbewoners had hij haar na zeven dagen weer gezond en wel op de hand.
Toen hij echter de mevrouw, die op maandag 12 november zijn zus zo vriendelijk had geholpen en die zelfs ter informatie de dierenambulance gebeld had, persoonlijk wilde bedanken stuitte hij op een probleem; hij had haar adres niet.
Het betreft een mevrouw met hond/ bril/ paard en vriend.

Wie zichzelf herkent in dit verhaal: Gregoor heeft een foto en een bedankbriefje achtergelaten op Riel 29.

(door Nike van Bers)

(Mini) Buurtfeest

Zaterdag 2 december ’07 hadden de bewoners van Rielsedijk 26, en 53 t/m 61 weer hun traditionele jaarlijkse eetavond. Dit initiatief leeft al heel lang (langer dan vijftien jaar) en is begonnen met het jaarlijkse eten van mosselen, te organiseren door een van de bewoners van bovenvermelde huisnummers. In de loop der jaren zijn er bewonersverhuisd. Dat werd altijd weer opgepikt door de volgende bewoner. En daar gaat het nu juist om. Het doel is om met de omwonende buren even lekker het jaar door te praten. Even fijne herinneringen ophalen waardoor je elkaar wat beter leert kennen. De laatste jaren aten we buitenshuis. Dit jaar was het weer bij een van de bewoners. De tafel was ontzettend sfeervol gedekt. Leuke brandende kaarsjes brachten iets extra’s. Het eten was heerlijk! Ieder had een taak op zich genomen. We begonnen met een prachtig opgemaakt lekker voorgerecht, daarna een heerlijke soep. De volgende gang een verrukkelijke pasta- en een visschotel met groentes. Als extra groente was er een koolgerecht bij klaargemaakt. Nog een extra slaschotel. Ook aan de drank was gedacht. Van wijn tot bier. Er was zelfs een lichtshow aanwezig. Na enige tijd bleek dat de oudjes het liever donker hadden, nou ja de sfeerverlichting bleef natuurlijk aan. Vervolgens een heerlijk toetje, een engels nagerecht: trifle (als je wilt weten wat we gegeten hebben, even googlen.)en bij de koffie nog een eigen gebakken appeltaart met ijs, het kon niet op. Dat lukte dus ook niet. Het blijft natuurlijk altijd moeilijk om in te schatten hoeveel iedereen eet. Voor volgend jaar heeft al weer iemand op zich genomen dit gezellige feestje te organiseren. Iedereen die er was bedankt voor de inzet, het was dit jaar weer een groot succes!

Buurtgerichte activiteiten

Er is op Riel en Rielsedijk gelukkig toch nog een bladkorf gekomen. Dit jaar was extra overleg met de gemeente nodig. Je vraagt je dan af of in de andere wijken van Eindhoven waar ook bladkorven staan dat overleg ook plaats heeft gevonden. Het is prettig dat de bladkorf ook nog ter hoogte van een voorgestelde plaats terecht is gekomen. Naar mijn idee mogen er gerust nog twee bij komen. Ter hoogte van Rielsedijk 53 en Riel 3.

Onze kat heeft ‘klop’ gehad.

Deze uitdrukking is dialect en wil zeggen dat onze kat heeft gevochten en verloor. Ik weet dat ik me op glad ijs ga begeven, want ik ga het over huisdieren hebben. Iedereen zijn eigen mening daarover. Huisdieren; honden katten en zelfs paarden zijn huisdieren. Diegene die een huisdier heeft zal er een mening over hebben, net zo goed als diegene die er voor kiest geen huisdier te hebben. Wij hebben een kat. Op maandag 27 november 2007 had onze kat kans gezien om te ontsnappen aan het normale patroon. Even voor de duidelijkheid wij hebben regels waar de kat zich aan moet houden. Ook een soort ritueel. De kat krijgt om 7.30 uur eten de helft van wat hij (het is een kater) voor de hele dag mag eten van ons. Als het eten op is mag hij naar buiten. Normaal gaat dat overdag goed, ver van huis heb ik hem nog nooit gezien. De kat is meestal in het gras muizen aan het vangen of zo. Tegen 16.00 uur komt ie thuis want dan staat zijn tweede deel klaar. Daarna mag de kat niet meer naar buiten. Maar die maandag glipte meneer langs me heen, toen ik de deur rond een uur of zes opendeed. Tja, als je dan als kat de kans hebt om je eens even flink in de buurt te laten gelden, dan doe je dat kennelijk. Maar ’s avonds, dan zijn blijkbaar andere katten die buiten rond lopen de baas. Dan blijkt dat jouw kattenterritorium ingenomen is door een ander. Even recht zetten zal hij gedacht hebben. Als praten (miauwen) niet helpt, dan maar de harde poot erin. Zo belandt de macho in een ‘kloppartij’. Wij hebben de kat laten castreren, dus de macho zou wat rustiger mogen zijn. Maar ja een territorium hè, het is wat als je natuur zegt dat je iets te verdedigen hebt. De afloop was om het kort te maken, ons katertje had veloren en goed ook. De tegenpartij had hem flink om de oren gelagen. Meneer was kwaad, hij kan niet tegen zijn verlies. ’s Nachts ben ik er verschillende keren uit geweest. En maar roepen, maar de kat was in geen velden of wegen te vinden. De volgende dag weer roepen, nog steeds geen kat. Nu zijn we niet zo snel in paniek, maar de kat moet wel thuis komen. Uiteindelijk is de kat toch gevonden. Maar de vechtpartij had hem flink gehavend. En om daar kwaad over te zijn en dat op ons af te reageren dat is echt iets voor een kat. Hij nam vier dagen tijd om te rusten en de wonden te likken. Normaal miauwt hij op zijn manier als hij nog iets extra hebben wil. Melk bijvoorbeeld, dat gaat er altijd wel in. Wij hebben vijf dagen de rustigste kat van de buurt gehad. Hij begint nu weer langzaam op avontuur te gaan. Maar hij is ontzettend op zijn hoede. Eerst naar links dan naar rechts kijken, snuiven of er onraad is. Dan pas gaat hij langzaam op pad. Vandaag regent het terwijl ik dit schrijf, dus hij is al lang weer thuis. Voorlopig zal hij zich wel rustig houden.

(door Gerrit Nolde)

Hobby’s, misschien leuk samen met anderen

Heb je een idee, laat dat dan weten.

Melding van vandalisme

Op 20 december werd op Rielsedijk 61 de laatste reflector die moest voorkomen dat iemand de sloot in rijdt vernield. Deze wordt niet meer herplaatst.

Ditjes en datjes

De herfst had zijn intreden gedaan. De regen zorgt er dan voor dat een zandpad een modderpoel wordt. De gemeente heeft daar wat aan gedaan. Op de plek waar het asfalt eindigt op Riel, richting de nieuwe wijk ‘Gijzenrooi’, en overgaat in een zandpad is een toplaag van gebroken puin aangebracht. Het landbouwverkeer kan nu weer samengaan met voetgangers en fietsers.

Al is er in de buurt geen Sinterklaasfeest gehouden, toch heeft St. Nicolaas (sinterklaas) heeft de Rielsedijk en Riel ook dit jaar weer gevonden. In ieder geval daar waar kleine kinderen wonen. Goed dat hij te paard was, want hij was eerst in Geldrop geweest. Met de auto en een oud navigatieapparaat was hij zeker te laat gekomen. Dan had hij terug moeten rijden en eerst in Eindhoven moeten werken. En een oude man heeft de tijd nodig.

De buurtkrant staat ook in kleur op onze site: http://www.riel.dse.nl/parel/

Het is belangrijk dat iedereen lid wordt. Veel kost de contributie niet, voor dit jaar € 25,00. Voor volgend jaar is de contributie hetzelfde. Als je nog niet lid bent, dan kan dat door je aan te melden bij Gerard van Gastel, Rielsedijk 22a. Voor de leden vergeet niet om even de contributie via de bank over te maken.
Banknummer 1137 86 352 van de Rabobank ten name van ‘Riel, de parel van de zesgehuchten’

Wilt u uw naam en adres met huisnummer even vermelden?

Misschien Handige informatie

Spoedeisende hulp telefoon: 112 Politie; Brandweer; Ziekenauto
Gezondheidszorg telefoon: 0900 88 61 Centrale Huisartsenpost (avond / weekeind)
telefoon: (040) 243 66 66 Centrale Dienstapotheek (avond / weekeind)
Adres beiden Th. Fliednerstraat 1, Eindhoven
Telefonische hulpdiensten
telefoon: (040) 212 55 66 SOS telefonische hulpdienst
telefoon: 0900 07 67 SOS telefonische hulpdienst (regionaal tarief)
telefoon: 0800 04 32 Kindertelefoon
telefoon: (040) 211 66 25 Slachtofferhulp
Meldingen en klachten
telefoon: 0900 88 44 Politie (voor niet spoedgevallen!)
telefoon: (040) 238 60 00 Gemeentelijke klachtendienst
telefoon: (040) 238 93 33 NRE (bij voorbeeld voor kapotte straatverlichting)
telefoon: (040) 243 22 22 NRE (storingsdienst weekend)